May be an image of 1 person and text that says 'пътят пред украинските бежанци в европа и в българия 29 апрцл 2022г 11:00 13:00 европейскипарламент'

 

Бюрото за връзка на Европейския парламент в България организира дискусия на тема „Пътят пред украинските бежанци в Европа и в България“, която ще се проведе на 29 април 2022 г., петък, от 11.00 до 13.00 ч.

 

Целта на дискусията „Пътят пред украинските бежанци в Европа и в България“ е да се обсъдят основните предизвикателства, породени от огромната вълна бежанци от Украйна в цяла Европа, както и краткосрочните и средносрочните решения. Събитието ще протече в три части. В първата част ще дискутираме европейските политики и инструменти в подкрепа на украинските бежанци, като посочим някои от добрите практики и очертаем възможни подходи спрямо бежанците при различните сценарии за развитие на конфликта. Във втората част на събитието вниманието ще бъде насочено към проблемите на украинските бежанци и на организациите, които им помагат, на национално и местно равнище. В третата част ще обсъдим постигнатото дотук в нормативната рамка в услуга на бежанците и предизвикателствата пред институциите, за да могат да отговорят на нуждите на бежанците от достъп до социална подкрепа, здравеопазване, работа, подслон и образование.

 

Дискусията ще бъде открита от Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото за връзка на Европейския парламент в България и Калина Константинова, заместник министър-председател по ефективно управление. В първата част на събитието ще се включат евродепутатът Елена Йончева (С&Д), както и представителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците за България Нарасимха Рао.

 

Участниците във втория панел са Олена Шопова, активист на Сдружението на украинските организации в България „Мати Украйна“, д-р Надежда Тодоровска, заместник-генерален директор на Българския червен кръст и Кина Събева, председател на Българския съвет за бежанци и мигранти (БСБМ). В третия панел ще обсъдим  предизвикателствата пред институциите с Андрей Новаков, член на Европейския парламент (ЕНП), Валери Рачев, ръководител на Националния кризисен щаб, Стоян Темелакиев, заместник-министър на вътрешните работи и Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците. Модератор ще бъде Надежда Цекулова, Директор програма „Кампании и комуникации“ на Българския хелзинкски комитет.

 

Събитието ще протече на български език, като ще бъде осигурен симултанен превод от/на английски и украински език за присъстващите в залата и зрителите в zoom. Всички останали зрители ще могат да проследят излъчването на живо на страницата на Бюрото на ЕП в България във Facebook и в канала в YouTube, само на български език. Ще бъде осигурен и жестов превод за хората с увреден слух.

 

Ако желаете да се включите в събитието в zoom, можете да се регистрирате до 28 април 2022 г. на следния линк.

 

Можете да изпращате въпросите си към участниците предварително в slido с хаштаг #UKR. По време на дискусията въпроси ще могат да бъдат задавани през чата в zoom или чрез коментари към излъчването във Facebook и YouTube.